Az olyan koca távírósok mint én (HA4AA) is sok örömüket lelhetik a 30 méteres sávban. Főleg így napfolt minimum felé közeledve. A Solar Flux Index 74 volt és a K index sem volt túl magas 3→2 május 4-én, ezért biztosra menve 7 MHz-en kezdtem a rádiózást Agárdon. Nem sokkal az után, hogy összeraktam a rádiómat kiszúrtam magamnak egy különleges hívójelet RA36GS-t. A QSO után szokás szerint megnéztem, hogy mit takar ez a GS suffix.

Georgij Szedov Északi-sark kutató volt, a XIX. században született. Aki többet akar megtudni róla, itt megnézheti: https://en.wikipedia.org/wiki/Georgy_Sedov

Maga az állomás Oroszországból szólt, önmagában nem számít DX-nek. Össze kellene gyűjteni több ilyen állomást, és az Északi-sark klub tagjaival is kellene QSO-zni, ha a diplomára hajtanék, de most se versenyezni, sem diplomát gyűjteni nem volt kedvem, csak élvezni akartam az ionoszféra nyújtotta szerényebb lehetőségeket.

Ezután óvatosan feljebb mentem 10 MHz-re, hátha arra is van még élet. Ott CQ-zott DP0GVN 10,120 MHz-en. Ez egy német Antractica kutató állomás hívójele. A Déli-sarkon a saját országra utaló hívójeleket használnak az amatőrök. Ez már igazi DX összeköttetés! 15288 km. A logvezető programom írta ki.

DP0GVN qrz.com-os oldaláról nézzétek meg ezt a QSL lapot. Nagyon komoly kutató központnak látszik, talán ezért is van állandó rádióamatőr állomása:„Szabályos” QSO-t folytattunk, leadta a nevét: Bert (nem az, ami ezen a QSL lapon látszik), és a QTH-nak ezt adta: Ant. Nagyon megörültem neki, hogy az egyszerű doublet antennámmal és a 100 Wattommal sikerült ez az összeköttetés. (Május 4, 17:04) Bert-et 559-el vettem. Ő 449-et adott

Nem véletlenül szeretik a távírózó amatőrök a 30 méteres sávot. Akkor is erre a keskeny kis 50 kHz-es WARC-os részre menekülnek, ha a 14 MHz tele van versenyzőkkel, és nem szeretnének azon részt venni.

Ma 6-án újra belehallgattam 10 MHz-be. IK0NOJ Dany-vel váltottam riportot 6:38-kor, de mivel hallottam, hogy gyalogbillentyűs állomás, az SKCC sorszámainkat is kicseréltük. Többet erről itt olvashattok: http://www.skccgroup.com/

Ezután LA3FL Per hívott meg. Mint a qrz.com-os oldaláról kiderült, neki is ez a sáv a kedvence „10.1 MHz is my favourite band during present HF conditions”.
73 de András