Ezt a leírást eredendően egy amateurtárs kérésére kerestük elő – de mivel vélhetően mást is érdekel, úgy döntöttünk, megosztjuk. Készítője a sajnos réges-rég megszűnt Mechanikai Laboratórium volt.

This description was scanned at the request of a friend. I’m sure you care. His creator was, unfortunately, the long-gone Mechanical Laboratory. No bugs, no virus. If you are interested, look on our website. 🙂

Vajon mennyi ML-600-as és 601-es berendezés lehet manapság a hazai amateurtársak kezében? Nem kizárt, az egész mennyiség nincs két tucat. S vajh’ mekkora hányada működik ezen masinériáknak? Talán nem saccolunk nagyon mellé ha úgy véljük, nem akad háromnál több.

Kétségtelenül igaz, a közismertségi faktort tekintve a legtöbben ML magnókat láttak. E remek hangrögzítők annyira népszerűek még ma is, hogy a gyűjtők komoly összegeket hajlandóak fizetni egy-egy jobb karban megőrződött példányért. Persze azt a tényt is sokan ismerik, hogy az ML a katonai vonal terén ugyancsak nagyot alkotott. A különböző hullámsávú REV jelű felderítő-vevők, a hozzájuk tartozó hagyományos képcsöves panoráma adapterek közül néhány ma is rendszerben áll a honvédségben. Olyannyira, hogy egyik, számítógéppel összekötött példányával mi magunk is találkoztunk a tiszt- és altisztjelöltek közös zárógyakorlatán Csobánkán.

No, és tudunk olyan ápoltról, aki a garázsában nem autót, hanem szó szerint egy falnyi REV-et tart. Igen, panorámából is akad neki egy-két-három-sok.

No, de kanyarodjunk vissza az ML-601-hez, melyet egy privát kérés alapján kerestünk elő egy amateurtársunknak.

Íme, itt lehet letölteni.

Ha van ilyen masinériád, kérjünk, lőj róla pár fotót és küld el nekünk. És ha van ezen felül még öt perced, akkor megoszthatnád a közzel, hogy milyen tapasztalatokat szereztél vele a forgalmazás során.

73!

a HA5KDR kollektívája