Hamis a baba!

A Hármashatár-hegyi amatőrTV adószekrény szerelésénél beépítésre került egy kb másfél méter hosszúságú mind két végén N-típusú csatlakozóval szerelt H-155 típusú összekötő kábel, ami a 20 Wattos végfokot köti össze a kimeneti digitális adószűrővel. A szerelés közben véletlenül a kábel külső szigetelését megérintve, melegség fogott el. Hoppá, itt valami nem stimmel, egy ilyen rövid kábelnek a rajta átfolyó teljesítmény hatására nem szabadna így melegednie. Az amatőrTV végfok és a szűrő között.50 Ohm-os lezárással, tisztán a kábel 1.7-es SWR-t mutatott!!!

Kis országunk több pontjáról az 5. 8. 9. körzetből is jött rádióamatőrtől  visszajelzés, az ezen kábellel való munka során, hogy nem stimmelt valami. Természetesen a kábel jó, csak…
Hol vásároljon kábelt a rádióamatőr máshol, mint az elektronikai üzletben ? Aki mostanában vásárolt a sötétebb színű BELDEN H155 típusból, az megnyugodhat. Aki viszont a világos színűből vásárolt, mert ugye azt is H155-ösként adták el, az kezdhet aggódni, nem kicsit, nagyon!.

Eredeti sötétebb színű Belden H-155 kábel, melyen olvasható a Holland Belden és H-155 is.

no images were found

A világosabb színű hamis, vagy nevezhetjük noname kábel, már egy kicsit a csillagokban jár a speciális jelölések terén.
Valami H – 155  típus és Tri – shield mint gyártó (?) olvasható.
A HAMIS H155-ös jellegzetessége a pöttyökből álló felirat.

no images were found

Tovább elemezve a kábelek kialakítását, ha a kettőt egymás mellé rakjuk, láthatók lesznek a különbségek. A következő két képen felül az eredeti alul pedig a noname kábel látható.  Az árnyékoló fólia kialakítása.

no images were found

A dielektrikum kialakítása.

no images were found

Az impedancia mérésnél a mérőhíd -13 dB szinten jelzi a 0 értéket. Minden ettől alacsonyabb érték a kábel ütköztetési csillapítását – reflexióját – jelenti dB-ben. Az elvárt minimum műantennára 30 dB körül, antennára minimum 20 dB illenék lenni. Ez utóbbi 1:1,2 lenne. Nem cikkcakkosan, hanem ennél sokkal egyenesebben. Az impedancia méréshez műantennával lezárt kábel kell,

no images were found

Az átvitel méréséhez a generátorból a mérőbemenetre visszavezetett jelet, ami a kábelen áthalad csatlakoztattuk. Ilyen csillapítási értékeket 60 méter kábelen lehet mérni egy átlagos antennán, nem 15 méteren!

no images were found

További képek a mérésekről a Hamis H-155 kábel albumban találhatók.

Összegezve a dolgokat megállapíthatjuk, hogy megpróbálnak valamit eladni, egy már befutott típus mögé besorolva, látszatra még stimmelne is minden. Csak a fizika az nem csapható be, teszi a dolgát, s ha valami nem hozza a paramétereket akkor már kibukik a sorból. Aki jóhiszeműen megveszi, (mert ugyebár az eladó azt mondta) s beépíti, később majd azon agyalhat hogy hol és mit rontott el? 8-as körzeti barátunk ugyanígy járt. Több levélben, képekkel egyeztettük a kábelt, kiderült ugyanaz. Lehet, hogy a kiváló importőr az egész országot beterítette ezzel az utánozhatatlan, remek termékkel.

Ha esetleg olvasóink közül is találkozott valaki ezzel a hamisítvánnyal, köszönettel vesszük ha megírja.

HA5CD Csaba, HG9AR András, HG5CUT Tibor

További cikkekhez katt ide!