Katonai rádiókat gyűjteni jó, azokkal forgalmazni pedig egyenesen fölemelő! E hobbi egyben értékmentés is, hiszen e régi készülékeket sajnos általában nem becsülik valami sokra, így osztályrészük gyakorta az enyészet.

A HA5KDR rádióklub tagjai immár tizenkét esztendeje népszerűsítik e gyűjtési területet. Kiállítások tucatjait tartották a Magyar Honvédség laktanyáiban, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum rendezvényein, de készülékeinket láthatta már a Paksi Múzeum vagy a zalaköveskúti fémkereső találkozó közönsége is. (A tárlatokról szóló fényképek a fotógalériában lelhetőek föl.)

Számunkra a gyűjtő egyik legfőbb ismérve a folyamatos tanulásra, önképzésre való belső igény.  Természetesen mindezt úgy kell tennünk, hogy közben ne ellenségeket, hanem barátokat szerezzünk. Csapatunk tagjainak elsődleges a fiatalok, a kezdők támogatása. Őszintén valljuk, alázat nélkül nincs értelme gyűjteni. Butaság lenne feledni, egy gyűjtő sincs az abszolút tudás birtokában. Egyszerűbben fogalmazva, mindenki kezdőként került a Földre, s csak hosszas és kellően kitartó munkával érte el azt a fokot, ahol éppen áll. De ez – ostobaság lenne szem elől téveszteni – csak a lépcsősor egy foka, nem a teteje.

Borítékolhatóan nem tévedünk sokat, ha azt mondjuk, hihetetlenül szánalmas és a nyilatkozóra nézve nevetséges, amikor az magas lóról beszélve, kijelentő módban „oktatja a tudatlan tömeget,” ne adj Isten tapló módon jót mulat mások tájékozatlanságán. Az pedig egyenesen bicskanyitogató, amikor valakit azért szólnak le, mert az érintettnek nincs anyagi tehetsége beszerezni egy adott tárgyat, alkatrészt. Aki ebbe a sorba kíván állni, soha nem lesz a szó klasszikus értelmében vett gyűjtő – legfeljebb szimpla felhalmozó, még akkor is, ha valóban irigylésre méltó dolgokat tud fölmutatni.

S végül, de nem utolsó sorban, a gyűjtő egyik legfontosabb mutatója az összefogásra való hajlama. Ahogy az embernek, úgy a hobbistának sem való a magány – lévén többen összefogva nagyobb tetteket tudnak véghezvinni, mint egyesek.

KRBK levelezési lista

A Katonai Rádiógyűjtők Baráti Köre levelezési listánk mindenki számára nyilvános. Ha érdekelnek e témával kapcsolatos dolgok, szeretnél a társaságba kerülni, iratkozz fel itt!