Ma hazánkban kettő engedélyezett, a HA5KDR SSTV Team által üzemeltetett FM üzemű, függőleges antennájú képátjátszó dolgozik.

Ezek QTH szerint csoportosítva Gerecsén (JN97FQ92ef, ASL 634 méter) 144,500 MHz-en és a Hármashatár-hegyen (JN97MN02ea, ASL 495 méter) 433,400 MHz-en találhatóak.

Első lépésként érdemes e URH frekvenciákat figyelni, halljuk-e húsz-hatvan percenként jelentkező beacon képeket. Hosszú évek alatt szerzett tapasztalataink szerint a két méteres átjátszó szimpla körsugárzó antennával az Őrség széle, Tamási, Misina-tető, Szekszárd M9-es Duna-híd, Kecskemét vidéke, Tiszaújváros, valamint tovább Érsekújvár, északi-kárpátok, Malacky, Győr, Balaton nyugati csücske vonalon belül könnyedén elérhető. Függőlegesen polarizált irányított antennával a kör természetesen növelhető.
Érdemes megjegyezni, a hetven centiméteresre olyan helyekről érkezett kép a Hármashatár-hegyre (Veszprém, Mátra-alja, Tatabánya környéke, Szeged), ahonnét a belénk ivódott ismeretek alapján egyáltalán nem vártuk volna.

ha5kdr sstv

Az SSTV átjátszók egyöntetűen az MMSSTV kezelőfelületéről előállítható 1.750 Hz-s hívóhangra indulnak. A repeater ekkor leadja FM CW-n az azonosítóját, majd elhallgat. A küldő ezt érzékelve számol magában kettőig, s kiböki az éterbe a képet. A technika a „repeater” feliraton kívül azt adja vissza, amit kisugároztunk. A fotó minősége jelzi a sáv állapotát. Az ajánlott üzemmód a Martin-1 és -2, míg a hosszúakat (Scottie DX és társai) egy-egy szimpla QSO esetén a partner idegrendszerének kímélése érdekében nincs értelme használni. Gyors „szövegelésre” a fekete-fehér (B/W) variációt részesítsük előnyben. Fontos közbeszúrni: a hetven centiméteres eddig földerítetlen technikai okból olykor nyitva felejtődik, s ekkor látszólag nem reagál a hívóhangra. Ilyenkor „csak úgy” küldeni kell neki egy Martinban kódolt fotót, amit aztán szolgai módon visszaküld. Ezt követően újra beáll az alaphelyzet.

HG5CJP Peti leírása az MMSSTV programról, mely igen részletesen tárgyalja az egyes funkciók beállítást és használatát.

Ha további kérdéseid vannak az SSTV üzemmóddal kapcsolatban akkor a mindenki számára nyilvános levlistánkon kaphatsz felvilágosítást. Ha érdekelnek a klubbal kapcsolatos dolgok, szeretnél a társaságba kerülni, iratkozz fel itt!

no images were found

Gerecsei SSTV átjátszóink

2 méter

Frekvencia: 144.500 MHz
Kimenő teljesítmény: 6 Watt
Antenna: BRG körsugárzó
QTH lokátor: JN97FQ92fk

70 cm (jelenleg nem üzemel)

Frekvencia: 433.400 MHz
Kimenő teljesítmény: 10 Watt
Antenna: V4R
QTH lokátor: JN97FQ92fk